Transtema og Telenor i pilotprosjekt med elektrisk gravemaskin i Norge

Vårt heleide datterselskap Tessta Connect AS er med ett prosjekt sammen med Telenor Norge og Østre Toten kommune der en elektrisk gravemaskin spiller en viktig rolle for fiberutbyggingen i Østre Toten.

Utbyggingen av fiber er ofte komplekse prosjekter og det er mange aktører involvert. I dag skjer ofte store deler av fiberutbyggingen på steder der det er få personer og det er ikke selvsagt at det er nærhet til ladestasjoner. Dette har vært en nøtt og knekke, men i dette prosjektet, så har løsningen vært en mobiltladepunkt som sørger for at ladingen kan skje på stedet og på en miljøvennlig måte.

– Det är ett mycket spännande projekt som vi är glada över att få vara en del av. Vi lever hållbarhet i allt vi gör och vi vet att det krävs ett aktivt arbete varje dag, året om för att inte tappa fart och nå våra ambitiösa klimatmål. Vi ställer tuffa krav på våra underleverantörer och samarbetspartners att ställa om för att bli klimatneutrala till år 2030. I det här projektet visar vi att vi är seriösa med vår satsning och går steget längre för att nå våra hållbarhetsmål, sier Henning Sveder, VD og konsernsjef på Transtema.Transtema ble i 2021 med i Science Based Target Initiativ (SBTi), for å tydliggjøre hva som kreves av oss som selskap for å nå målet i Parisavtalen om max 1,5°C oppvarming. Vi elektriserer våre kjøretøy og ingen ny bil skal slippe ut mer enn 70 g CO₂/km. Vi krever også at forbrenningsdrivstoff erstattes av fossilfrie alternativer så langt det er tilgjengelig og at 100 % av avfallet vårt skal gjenvinnes innen 2030. Det er nå også pågående tester med elektrisk gravemaskin i Norge som er et viktig skritt for en klimavennlig utvidelse av, for eksempel fiber og 5G.

– Att både vi och vår kund Telenor har anslutit sig till SBTi gör det enklare att gemensamt arbeta för att nå våra högt ställda klimatmål. Vi kommer att dra viktiga lärdomar som vi kan dela med oss av till våra samarbetspartners och därigenom skynda på omställningen vilket gynnar alla i branschen, forsetter Henning Sveder

– Tessta motiveres av å bli utfordret. Vi setter pris på å ha en kunde som viser vei i det grønne skifte. For å nå våre egne og Telenor`s mål er vi helt avhengige av å tenke nytt og aktivt teste ut nye løsninger på tradisjonelle oppgaver. Det å være en del av dette pilotprosjektet gir oss verdifull læring som gjør at vi kan redusere utslippene i tråd med målene. Graving står for en stor del av produksjonen innen telekomutvikling og derfor er det viktig å se på hvordan vi kan bruke elektriske maskiner med en effektiv ladeløsning, sier Roger Selmersen Daglig leder i Tessta Connect.

Under 2022 har vi tatt de første elektriske varebilene i bruk noen områder i Sverige. Dette kan du lese mer om her: https://www.transtema.com/se/aktuellt/vi-foljer-inte-utvecklingen-vi-leder-den/

Vil dere lese mer om vårt bærekraftsarbeid, så kan det gjøres her: https://www.transtema.com/se/hallbarhet/

Foto: Martin Fjellanger

Kontakt

22 82 08 70
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Adresse

Postboks 50, 1477 Fjellhamar
Fjellhamarveien 38, 1472 Fjellhamar

Følg oss


Organisasjonsnummer NO 991 386 343 | Personvern